Wat is het verschil tussen vruchtenijs, sorbetijs en roomijs?

Op een warme dag hebben we allemaal wel zin in een lekker ijsje. Of dit nou een vruchtenijsje is, een heerlijke bol sorbetijs of het lekkerste roomijs, dat maakt niet uit. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?


Duizenden jaren geleden maakten de oude Chinezen en Grieken al een koude verfrissing, die ze ijs konden noemen. Het was meestal natuurlijk ijs van bevroren water of sneeuw vermengd met fruit, specerijen, honing of wijn. Het resultaat was vergelijkbaar met de hedendaagse sorbet en had een vrij zachte consistentie.

 

Het waren de Italianen

 

Rond de 17e eeuw waren het de Italianen die het ijs hebben ontwikkeld zoals we het nu kennen. De productie van het ijs was echter zeer gecompliceerd en duur. Pas rond 1950 werden er technische apparaten ontwikkeld waarmee ijs gemaakt kon worden waarmee het de moeite werd om op grote schaal te gaan produceren.

 

Onderscheid

 

Maar wat is het verschil tussen de vele termen zoals vruchtenijs, sorbetijs en roomijs? Afhankelijk van welke ingrediënten in welke verhouding zijn opgenomen, zijn ze het eens geworden over de verschillende namen.

 

Vruchtenijs

 

Dit ijs moet op zijn minst een vruchtgehalte van 20% hebben. Alleen met zure vruchten bereik je 10%, omdat het ijs anders moeilijk te eten zou zijn. Het telt de totale hoeveelheid fruit die kan worden gebruikt voor verwerking.

 

IJs

 

Minstens 10% melkvet is hier opgenomen. IJs wordt vaak industrieel geproduceerd en daarom in grote hoeveelheden, maar is ook erg populair in de handel in traditionele ijssalons.

 

Roomijs

 

Het roomijs moet minstens 50% melk en een bepaalde hoeveelheid eieren bevatten. Er wordt geen extra water toegevoegd. Daarom krijgt het een zeer romige consistentie.

 

Sorbet

 

Met een minimum van 25% fruit (15% voor citrusvruchten) en minder zoetheid, blijft sorbet zachter in bevroren toestand. In principe is het een half bevroren vruchtenijs. Het bevat geen melkbestanddelen.